Lån utan aviavgift

Söker du efter ett lån utan en aviavgift? Vi på Lånoo har sammanställt långivare som erbjuder lån utan faktureringsavgift. Jämför och välj rätt lån för dig.

Jämför lån utan aviavgifter

Sidan innehåller annonser.

Topp 17 bästa lånen utan aviavgift

Vad är ett lån utan aviavgift?

Ett lån utan aviavgift är ett lån utan avgifter för fakturering. Aviavgifter är vanligast att få på pappersfakturor, där materialkostnaden måste täckas. Däremot är det ovanligt med pappersfakturor idag och aviavgifterna kan tillkomma även på digitala fakturor (e-faktura).

Grundkrav för lån utan aviavgift

För att få ett lån, med eller utan aviavgift, behöver du uppfylla följande krav:

Utöver dessa har långivare ofta egna krav. De vanligaste kraven är:

  • Inkomstkrav
  • Inga betalningsanmärkningar
  • Inga nya betalningsanmärkningar (senaste 6 månaderna)
  • Övre åldersgräns (70-75 år)

Avgiften kan variera i storlek

I vår jämförelse ser vi att hälften av alla långivare har aviavgift. Aviavgiften ligger i snitt på 38,1 kronor. Den lägsta aviavgiften i vår kartläggning har KlickLån med 15 kronor i avgift. De högsta aviavgifterna har Lumify och Credifi, som båda ägs av Luma Capital AB. Deras aviavigift är på 60 kronor.

Aviavgiften påverkar mindre lån med lång löptid mest

Aviavgiften är återkommande kostnad under lånets löptid. Har du ett mindre lån med lång löptid kan denna avgift göra ditt lån dyrt. Kan man undvika lån med uppläggningsavgift och aviavgift så kan man få ned den effektiva räntan på sitt lån.

Det är inte alltid billigare utan aviavgift

Aviavgiften kan påverka hur dyrt lånet blir i längden, men långivare kan kombinera detta med en högre uppläggningsavgift eller med en högre nominell ränta.

Uppläggningsavgift

Uppläggningsavgiften, eller startavgiften, är kostnaden för långivaren att sätta upp lånet. Denna avgift kan variera från allt mellan 0 kronor till 895 kronor. Lånar du ett litet belopp kan därför uppläggningsavgiften stå för en stor del av totalkostnaden.

Uttagsavgift

Tar du en kontokredit kan du behöva betala en uttagsavgift varje gång du gör ett uttag. Med en kontokredit kan du välja vilken summa du vill ta ut vid varje tillfälle, och enbart betala ränta för den delen av lånet du tar ut. En kontokredit kan vara bra att ha i nödsituationer.

Förlängningsavgift

Behöver du förlänga ditt lån kan du behöva betala en förlängningsavgift. Denna avgift ifall du behöver mer tid att betala av lånet. Denna avgift är inte speciellt vanlig, men den kan förekomma hos vissa långivare som erbjuder snabblån.

Avgifter vid förseningar

Påminnelseavgift

Har du inte betalat fakturan i tid så kan du få en påminnelseavgift. Denna brukar ligga på mellan 60 till 100 kronor.

Förseningsavgift

Tidigare var detta vanligt hos konsumentkrediter såsom snabblån och privatlån. Nu finns det däremot ett förbud mot förseningsavgifter, där låneföretaget kan behöva betala ett vite på 2 miljoner kronor ifall de bryter mot detta förbud.

Inkassoavgift

Ifall långivaren inte får in sina pengar skickas ärendet vidare till ett inkassobolag. Inkassobolaget har som uppgift att driva in skulden till långivaren. Ofta finns det en inkassoavgift kopplad till inkassokravet. Ifall du inte betalar in lånet till inkassobolaget kan de öppna ett skuldärende hos Kronofogden. Detta kan i sin tur leda till en betalningsanmärkning.

Frågor & svar om lån utan aviavgift

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 15 september, 2022