Låna pengar utan inkomst

Vi hjälper dig att hitta ett lån utan inkomst. Vi har sammanställt alla långivare och gör det enklare att hitta rätt lån när du inte har en fast inkomst.

 • Lån för dig som ung (18-21 år)
 • 6 st. lån utan UC
 • Flera lån med betalningsanmärkningar

Jämför lån utan inkomst

Sidan innehåller annonser.

Går det att få lån utan inkomst?

Ja, det är möjligt att få ett lån utan fast inkomst. Du måste dock uppvisa någon form av inkomst eller pantsätta en värdesak för att bli beviljad ett lån utan inkomst. Det är inte okej enligt konsumentkreditlagen att låna ut pengar till en låntagare utan inkomst. Långivaren måste följa god kreditgivningssed. Därför går det inte att låna om man inte har någon inkomst överhuvudtaget.

Vad räknas som inkomst?

Vad som räknas som inkomst varierar beroende på långivare, men följande inkomstkällor kan räknas som inkomst:

Hur mycket får jag låna utan fast anställning?

Hur mycket du får låna beror på din kreditvärdighet. Generellt erbjuds du utan inkomst ett lån på max 50 000 kronor. Lånebeloppen som erbjuds sträcker sig mellan 1 000 kr och 50 000 kronor.

Resultatet på KALP-kalkyl kommer vara avgörande

Långivare genomför en KALP-kalkyl innan ett lån beviljas. En KALP-kalkyl är en kalkyl på om du kommer ha råd att betala av lånet. KALP står för Kvar Att Leva På, och är pengarna du har kvar när alla kostnader (inkl. lånekostnad) är betalda.

Får du ett positivt resultat kommer du sannolikt kunna bli beviljad ett lån. Din inkomst, dina fasta (hyra, räkningar och försäkringar) löpande utgifter (schablonuträkning) kommer avgöra. Ditt civilstånd påverkar även, då ett tillägg görs ifall du har barn.

Lån utan inkomst och utan UC

Att låna utan inkomst och UC är vanligt. De flesta lån utan inkomstkrav använder sig inte av UC för sina kreditupplysningar. Istället används Creditsafe, Bisnode eller Safenode.

Låna pengar utan inkomst trots betalningsanmärkning

Det går att låna med betalningsanmärkningar utan inkomst. Det finns flera långivare som godkänner det alternativa inkomstkällor. Din kreditbetyg kommer vara avgörande för om du blir beviljad eller ej.

Grundkrav för att få låna pengar

För att du ska kunna få ett lån måste du uppfylla en del krav. Varje långivare har sin egen lista men det finns ett par enkla krav som alla i Sverige måste uppfylla för att kunna få ett lån.

 • Du måste vara minst 18 år.
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
 • Du måste ha ett svenskt personnummer.
 • Du får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden.

Vilka inkomstkrav är vanliga för lån?

Många långivare kräver att man har en årsinkomst på minst 100 000-120 000 kronor. Det finns däremot långivare som inte har lika höga krav. Vissa har inkomstkrav på 2 000 kronor i månaden, men vanligast är mellan 8 000 till 10 000 kronor.

5 tips när du ska låna pengar utan inkomst

1. Titta på kostnaderna

Räntan tänker nog de allra flesta på men det är inte bara den som avgör hur dyrt ditt lån blir. Uppläggningsavgiften, en typ av startavgift som ofta tillkommer, kan också vara väldigt hög. Det här kan göra ett litet lån väldigt mycket dyrare. Titta även på andra avgifter (t.ex. aviavgiften), många små avgifter bidrar till en hög totalkostnad.

Genom att jämföra lån kan du hålla nere på kostnaderna och få ett billigare lån.

Ta inte ett lån i onödan

Om du inte måste låna pengarna för något viktigt kan det ibland vara bättre att avstå. Lån innebär alltid en kostnad och SMS-lån i synnerhet är väldigt dyra. Ibland är det bättre att spara ihop pengar till det man ska köpa.

2. Öka din kreditvärdighet

Har du ingen inkomst kommer din kreditvärdighet redan vara relativt låg. Om du, utöver detta, t.ex. även har många UC-förfrågningar senaste 12 månaderna och befintliga lån och krediter kan det bli svårt att få lån.

Öka din kreditvärdighet genom att betala av eller samla befintliga lån och krediter. Du kan även söka lån utan UC (för att undvika för många förfrågningar) och betala räkningar och fakturor i tid.

Du kan få ett lån med låg kreditvärdighet. Men ju högre kreditvärdighet, desto bättre.

3. Ansök med en medlåntagare

Genom att söka ett lån med en medlåntagare (t.ex. sambo eller förälder) kan du bli beviljad ett lån trots låg inkomst. En borgensman kan hjälpa gå i god för dig. Denna person blir återbetalningsskyldig om du inte kan betala tillbaka ditt lån.

4. Ansök om ett pantlån

Ett lån från en pantbank (t.ex. Sefina Pantbank eller Pantbanken) kan du få utan inkomst. Med ett pantlån pantsätter du en värdesak och får låna det värde som värdesaken har.

För att få tillbaka värdesaken måste du betala av lånet i sin helhet.

5. Uppvisa sparkapital på sparkonto

Om du har sparat kapital kan detta hjälpa dig bli beviljad ett lån. Genom att uppvisa ditt sparkapital kan långivaren räkna med detta i deras riskbedömning när de går igenom din låneansökan.

6. Låna av vänner eller familj

Genom att låna av vänner eller familj kan du undvika onödiga kostnader. Tänk på att er relation kan påverkas negativt ifall du inte betalar tillbaka lånet. Du måste säkerställa att du kan betala tillbaka lånet.

Så kontrolleras din inkomst när du lånar

Du anger din inkomst i låneansökan

När du gör din ansökan får du möjligheten att ange din inkomst. Det är viktigt att du är ärlig här och anger din verkliga inkomst. Tänk också på vad som kommer att synas på kreditupplysningen, men var noga med att ange om din inkomst egentligen är högre.

Långivaren hämtar ut din taxerade inkomst

När du skickar in din ansökan så kommer långivaren att göra en kreditupplysning. Större banker som erbjuder privatlån gör detta genom UC. För snabblån används ofta Creditsafe eller Bisnode istället.

Det som syns i en kreditupplysning är följande:

 • Personuppgifter (namn, folkbokföring, personnummer)
 • Inkomst (från Skatteverket)
 • Civilstånd
 • Befintliga skulder (registrerade hos kreditupplysningsföretaget)
 • Betalningsanmärkningar hos Kronofogden
 • Uppgift om fastighet
 • Skuldsaldo/skuldsanering
 • Tidigare utlämnade upplysningar hos kreditupplysningsföretaget

Kompletterande uppgifter

Om någonting nu inte stämmer så kommer det att bli aktuellt med en komplettering. Detta kan genomföras manuellt av en handläggare eller automatiskt, beroende på långivare.

Med automatisk komplettering kan du enkelt skicka in transaktionsdata genom t.ex. Kreditz eller Instantor. Tjänsten analyserar dina transaktioner (in- och utbetalningar), och ger en bild på nuläget.

I vissa fall kan du behöva bevisa din inkomst, med t.ex. anställningsavtal för tillsvidareanställning, lönespecifikation eller resultaträkning ( egenföretagare).

Exakt hur långivaren agerar beror såklart på, inte minst beroende på hur höga krav man ställer på låntagaren. Det är därför du också ska vara så ärlig som möjligt vid din ansökan, det underlättar för både dig och långivaren.

Exempel på långivare som beviljar lån utan inkomst

Följande långivare erbjuder lån utan inkomst eller med alternativa inkomstkällor:

 • Northmill
 • Ferratum
 • Loanstep
 • Lumify
 • Brixo

Risker med lån utan inkomst

Det finns risker med lån utan inkomstkrav, och det är att du får återbetalningsproblem. Kan du inte betala tillbaka lånet skickas skulden till ett inkassobolag. Då får du betala en inkassoavgift. Betalar du fortsatt inte in skulden skickas den vidare till Kronofogden.

Kronofogden kommer skicka ut ett betalningsföreläggande till dig. Ifall du inte betalar in skulden, och ej överklagar föreläggandet, får du ett utslag hos Kronofogden. Detta kallas även för betalningsanmärkning.

Med en betalningsanmärkning blir ditt liv begränsat. Under 3 år kommer du ha svårare att ingå avtal (t.ex hyresavtal, låneavtal och abonnemangsavtal).

Vanliga frågor om svar

Jag har ingen inkomst. Varför kan jag inte låna pengar?

Det handlar om långivarens säkerhet. Har du inte någon deklarerad inkomst är det svårt för låneföretaget att veta att du kan betala tillbaka pengarna i tid.

Finns det sms lån med direkt utbetalning utan inkomst?

Ja, det finns flera långivare erbjuder direkt utbetalning. För att få pengarna direkt måste du använda samma bank som låneföretaget. Alternativt att långivaren använder Trustly eller Zimpler för utbetalningar.

Om du skickar in din låneansökan tidigt på en bankdag kan du få pengarna samma dag, trots att du har en annan bank. Håll koll på bankernas bryttider.

Jag är 18 år. Kan jag ta ett snabblån utan inkomst?

Ja, du kan få ett lån som 18-åring och utan inkomst. Vissa långivare har ett högre ålderskrav på 20 eller 21 år. Detta gör att utbudet på långivare kommer vara mindre.

Du bör ha någon form av inkomst (studiestöd, lön från deltidsarbete eller dylikt) för att bli beviljad ett lån som ung.

Jag är student. Kan jag ta ett lån utan inkomstkrav?

Ja, det finns studentlån utan inkomstkrav. Förutom att ta ett CSN-lån så kan ett snabblån utan inkomstkrav kan vara ett möjligt alternativ. Det är viktigt att du i övrigt har god kreditvärdighet.

Går det att ta privatlån utan inkomst?

Ja, det går att ta ett privatlån utan inkomst. Ett privatlån utan säkerhet (blancolån) kan beviljas om du har någon form av intäktskälla. Det kan t.ex handla om inkomst i form av bidrag, ersättning eller lön från projektanställning.

Kan jag få ett bolån utan inkomst?

Nej, du kan inte bli beviljad ett bolån utan inkomst. Banker kräver att du har en stabil inkomst för att bevilja dig ett lånelöfte. Med en medlåntagare kan du ta ett lån utan inkomst, men inte helt utan inkomst.

Finns det P2P-lån utan inkomst?

Nej, det finns inga peer-to-peer lån (P2P-lån) utan inkomst. Alla P2P-lån kräver någon form av deklarerad inkomst för att du ska kunna låna pengar.

Finns det lån utan krav?

Nej, det finns inga lån helt utan krav. Det finns grundkrav som måste uppfyllas enligt lag. Det finns däremot långivare med låga krav. Detta är ofta SMS-lån med hög ränta och kort löptid.

Går det att ta lån utan lönespecifikation?

Ja, det går att ta ett lån utan lönespecifikation. Generellt kollar långivaren på din senaste deklaration för att se inkomstnivå. Vid en allt för stod differens mot vad du angav i låneansökan kan lönespecifikation efterfrågas.

Räknas försörjningsstöd som inkomst?

Nej, försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag) räknas inte som inkomst. Försörjningsstöd ges bara som sista utväg ifall du inte kan försörja dig själv.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 17 juli, 2022