Lån utan UC

Vill du låna pengar utan UC? Vi har sammanställt alla långivare som inte använder UC. Jämför flera långivare hos Lånoo och hitta rätt för dig.

Jämför SMS-lån utan UC

Sidan innehåller annonser.

Vad är ett lån utan UC?

Ett lån utan UC är ett lån där långivaren inte använder UC för sina kreditupplysningar. Dessa lån är populära då man undviker UC-förfrågningar samt att lånet ofta inte registreras hos UC.

Har du många SMS-lån och mikrokrediter registrerade hos UC kan banken se dig som en högriskkund. Detta kan försämrar dina chanser att få ett större lån.

Alternativ för dig som vill låna utan UC:

 • Sergel

Grundkrav för att låna pengar utan UC

Alla långivare har en del krav som du måste uppfylla. Dessa är enligt lag och de går inte att undvika. Kraven du kommer att behöva uppfylla är:

Långivare har även egna krav. Dessa varierar från långivare till långivare. Vissa långivare har högre ålderskrav (20-21 år), krav på fast inkomst eller en viss årsinkomst (100 000-120 000 kr).

Låna pengar utan UC med betalningsanmärkningar

Det finns en flera långivare som erbjuder lån utan UC även om du har anmärkningar. Det viktiga är hur din ekonomiska situation ser ut idag, har du en god inkomst så har du bättre chanser.

För att få ett lån trots betalningsanmärkning bör den senaste anmärkningen du fått vara äldre än 6 månader. Du bör även ha färre än 6-10 anmärkningar. Fler än det kan anses som för många, och färre långivare beviljar dig.

Lån utan UC med många förfrågningar

Lån med svag kreditvärdighet utan UC

Fördelar med att låna pengar utan UC

 • Ansökningar påverkar inte kreditvärdighet. Har du gjort flera förfrågningar hos UC senaste 6-12 månaderna så påverkas din kreditvärdighet. Med ett lån utan UC slipper du fler förfrågningar hos UC.
 • Snabblån syns inte. Lån utan UC registreras i regel inte i UC:s register. Detta gör att du har enklare att få större lån (t.ex. större privatlån, billån, bolån) hos storbankerna. De som tidigare tagit snabblån anses vara högriskkunder hos storbankerna.

Nackdelar med lån utan UC

 • Dyra lån. De lån som erbjuds utan UC är ofta snabblån (även kallat SMS-lån). Dessa lån är oftast högkostnadskrediter. Detta innebär att de har en nominell ränta på över 30% högre än referensräntan som sätts av Riksbanken. Med dyra avgifter så kan den effektiva räntan (den ränta du ska betala) uppgå till flera tusentals procent.
 • Korta löptider. Generellt kan du låna utan UC i 1-3 månader. Detta är det spann på löptid som s oftast har. Det betyder att du inte kan låna under en längre period.
 • Risker med SMS-lån. Många som tar snabblån får ett ärende hos Kronofogden (betalningsanmärkning). Detta kan påverka ditt liv i 3 år. Du kan t.ex. få det svårare att få lån och bli nekad abonnemang eller hyreskontrakt.

Typer av lån utan UC

SMS-lån utan UC

Det finns flera långivare som erbjuder snabblån utan UC. I vår sammanställning av långivare är det enbart 4 stycken SMS-lån som faktiskt använder UC.

Privatlån utan UC

Det finns relativt få större privatlån utan UC. Låneförmedlaren Klara Lån använder sig inte av UC, däremot gäller detta enbart för lån upp till 30 000 kronor. Undvik flera UC-förfrågningar genom att använda en låneförmedlare, t.ex. Lendo, Sambla eller Zmarta.

Billån utan UC

Det finns inga billån med säkerhet utan UC. Däremot kan du ta ett privatlån och använda som billån. Bilens värde får då endast uppgå till 30 000-50 000 kronor då det inte erbjuds större privatlån utan UC.

Bolån utan UC

Det finns inga bolån utan UC.

Låneförmedlare utan UC

Det finns inga låneförmedlare utan UC. Däremot tar de enbart en UC-upplysning, trots att du kan ansöka hos upp till 40 olika långivare samtidigt. Detta gör att du håller ned antalet UC-förfrågningar och inte får för många.

Pantlån utan UC

Pantlån är ett lån utan kreditupplysning. Med ett lån hos en pantbank pantsätter du en värdesak och får låna upp till värdet på den pantsatta värdesaken. Du behöver varken uppge inkomst, kreditvärdighet eller genomgå en kreditupplysning.

Två väletablerade pantbanker i Sverige är Sefina Pantbank och Pantbanken.

P2P-lån utan UC

Loanstep erbjuder P2P-lån utan UC. Loanstep använder sig av Bisnode i sin kreditupplysning.

Att tänka på innan du tar ett lån utan UC

Undvik onödiga lån

Det är viktigt att inte ta ett lån som inte behövs. Ett lån ska alltid betalas tillbaka. Tar du ett SMS-lån kommer lånet dessutom vara dyrt.

Snabblån är enkla att söka och bli beviljad. Det gör att det finns en risk att man lånar på impuls. Ofta kan det vara bättre att spara ihop på egen hand, exempelvis när du inte behöver pengar till något akut.

Betala tillbaka lånet i tid

Att betala tillbaka lånet i tid är viktigt. Många av de som tar ett snabblån får ett ärende hos Kronofogden. Detta resulterar ofta i en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning kan försvåra livssituationen avsevärt.

Du måste därför säkersäkerställa att du kommer ha råd att betala av lånet. Och att du kan göra det under låneavtalets löptid.

Så får du lånet snabbare

Det finns flera långivare som erbjuder lån med direktutbetalning utan UC. Flera långivare använder sig av automatisk handläggning, vilket innebär att de kan bevilja lånet dygnet runt och ge svar direkt på skärmen. Om du dessutom har samma bank som långivaren kan du få lånet direkt utbetalt. Alternativt kan du använda dig av Trustly eller Zimpler för att få lånet utbetalt direkt.

Om du ansöker hos en långivare med manuell handläggning är det viktigt att du söker tidigt på dagen. Då kan du hinna få lånet utbetalt redan samma dag. Du måste ha bankernas bryttider i beräkning om du inte har samma bank som långivaren.

Exempel på långivare utan UC:

 • Ferratum
 • Brixo
 • Lumify
 • Fairlo
 • Nätlån
 • SevenDay
 • Saldo Kredit
 • GF Money
 • Viaconto
 • Credifi
 • Northmill

Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden på UC, Creditsafe och Bisnode?

Skillnanden mellan UC, Creditsafe och Bisnode är att UC används av storbankerna. UC Upplysningscentralen (UC) är i grunden ett samarbete som bankerna startade redan 1977. Det innebär att deras register används av alla involverade. Den information den ena banken har om din ekonomi (t.ex. inkomst och tidigare lån) kan alla ta del av i en kreditupplysning.

Lån och krediter som tas genom Bisnode eller Creditsafe delas för det mesta inte till UC. Dessutom påverkar inte antalet förfrågningar hos vederbörande ditt UC-score. Detta är varför lån utan UC är populärt för de som söker efter snabblån eller mikrokrediter.

Kan jag låna pengar helt utan kreditupplysning?

Ja, det går att låna helt utan kreditupplysning. Du kan låna utan upplysning på någon av Sveriges pantbanker (t.ex. Sefina Pantbank eller Pantbanken).

Det finns inga lån utan säkerhet utan kreditupplysning. En kreditupplysning måste genomföras enligt god kreditgivningssed för att säkerställa att du kan betala tillbaka skulden.

Vilka lån syns inte på UC?

Generellt syns inte snabblån och privatlån utan UC i UC:s register. Exempel på långivare hittar du längre upp på sidan.

Vad kan ge mig låg kreditvärdighet hos UC?

Det finns många faktorer som kan göra att du får en låg kreditvärdighet hos UC. Följande är några exempel:
För många kreditupplysningar hos UC
Befintliga lån och skulder (snabblån påverkar extra mycket)
Betalar inte räkningar i tid

Hur mycket pengar kan jag låna utan UC?

Hur mycket du kan låna utan UC beror på din kreditvärdighet och vilket typ av lån du tar. Generellt kan du inte låna mer än 50 000 kronor utan UC. Lumify erbjuder däremot lån upp till 70 000 kronor med en kreditupplysning hos Creditsafe.

Har det kommit några nya snabblån utan UC-upplysning under 2022?

Nej, ännu har det inte kommit någon ny aktör som erbjuder lån utan UC under 2022. Vi uppdaterar så fort en ny långivare etablerar sig på marknaden.

Kan man samla lån utan UC?

Ja, det finns aktörer som erbjuder samlingslån utan UC. Ett exempel är Klara Lån som erbjuder dig att samla lån utan UC under 30 000 kr.

Vad kostar ett lån utan UC?

Lån utan UC är generellt sett dyrare än lån med UC. Detta då lån utan UC för det mesta är högkostnadskrediter. Det vill säga att de har en nominell ränta över 30% högre än Riksbankens referensränta.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 21 oktober, 2022