Lån utan UC – Jämför sms lån utan UC

Vill du låna pengar utan UC? Jämför flera långivare hos Lånoo! Det finns nämligen många bra låneföretag som inte använder Upplysningscentralen för kreditupplysningar.

Jämför sms lån utan UC 2022

Sidan innehåller annonser.

Vad är ett lån utan UC?

Ett lån utan UC innebär att långivaren inte använder Upplysningscentralen vid sina kreditupplysningar. Dessa lån är populära då många inte vill att snabblånen man tar ska registreras hos UC. Detta då det kan påverka dina chanser att få ett lån från storbankerna i framtiden.

Det finns många typer av lån utan UC och det finns ingen brist på långivare som erbjuder det. Det betyder däremot inte att du undviker kreditupplysningen, den måste enligt lag utföras. Det långivaren gör är att använda ett annat bolag istället för UC, ofta företag som Bisnode, Safenode eller Creditsafe.

Andra kreditupplysningsföretag istället för UC:

Grundkrav för att låna pengar utan UC

Alla långivare har en del krav som du måste uppfylla. Dessa är enligt lag och de går inte att undvika. Kraven du kommer att behöva uppfylla är:

Dessa är de grundläggande kraven långivarna måste ställa på dig som långivare. Långivare har även egna krav som varierar. Vissa långivare har högre ålderskrav (20 eller 21 år), vissa har krav på en fast inkomst (100 000-150 000 kronor per år). Andra långivare har inget inkomstkrav överhuvudtaget, utan kollar enbart på din återbetalningsförmåga.

Låna pengar utan UC med betalningsanmärkningar

Långivare får enligt lag inte låna ut pengar till en person med skulder hos Kronofogden. Det finns däremot inte någon lag mot att låna ut pengar till någon som har betalningsanmärkningar. Det finns en del långivare som erbjuder lån även om du har anmärkningar.

Det viktiga är hur din ekonomiska situation ser ut idag, har du en god inkomst så har du bättre chanser. Det kan också finnas krav på hur många anmärkningar du har och när du fick den senaste, till exempel att den senaste måste vara minst 6 månader gammal. Tänk på att lånet ofta blir dyrare för dig som har anmärkningar.

Fördelar med att låna utan UC

Det finns goda skäl till att låna utan UC. Att låna med UC kan komma att påverka dig i framtiden och bli ett hinder när du till exempel ska ta ett bolån eller större privatlån för t.ex. renovering eller båtinköp. Därför föredrar många att hålla sig till lån utan UC när det gäller mindre lån, inte minst när det gäller sms lån och mikrolån.

Dina ansökningar påverkar inte din kreditvärdighet

När du söker lån med UC så sparas dina ansökningar hos UC. Så i framtiden när du går till din bank och söker ett bolån kommer man att se dina tidigare ansökningar. Lånar du utan UC så sparas dessa uppgifter inte hos Upplysningscentralen. UC är det kreditupplysningsföretag som de flesta storbanker använder sig av.

Dina gamla lån syns inte

Alla lån med UC syns i deras register. Även om det var flera år sedan så kan alltså en bank eller långivare se att du har haft lånen, och större långivare som använder UC, exempelvis storbanker, gillar rent generellt inte när deras eventuella låntagare har använt sig av mindre konsumentlån (t.ex. snabblån).

Lägre grundkrav

Kraven för smslån är lägre än bankers krav. Storbanker har ofta höga krav och beviljandegraden är betydligt lägre. Därför kan ett snabblån vara det enda alternativet för vissa som har en instabil ekonomi eller betalningsanmärkningar.

Nackdelar med sms lån utan UC

Det finns även nackdelar med lån utan UC. Fundera alltid på om nackdelarna är större än fördelarna innan du tar ansöker om ett lån. Undvik att låna på impuls.

Höga räntor och avgifter

Ett vanligt problem med framförallt mikrolån och snabblån är de höga räntorna. Det är en av anledningarna till att det är så viktigt att jämföra mellan olika långivare, annars finns det en risk att du får en onödigt hög ränta på ditt lån.

Titta också på eventuella avgifter. Det finns till exempel något som heter uppläggningsavgift, en engångsavgift man betalar för att komma igång med lånet och som ibland kostar en betydande del av den totala lånekostnaden. Det här är en avgift som många långivare inte har, så det går att få ned kostnaderna för lånet bara genom att undvika denna. Det finns även andra dolda avgifter till snabblån.

Du bör därför kolla på den effektiva räntan för att räkna ut totalkostnaden på ditt lån. Den nominella räntan i sig kan vara missvisande när man räknar ut räntekostnaden.

Korta löptider

Som du kanske hör på ordet mikrolån så är det små lån som man har under korta perioder. Det innebär att du ofta bara får en eller ett par månader på dig att betala tillbaka lånet. Om du inte betalar tillbaka lånet inom löptiden innebär det högre räntor vilket kan leda till återbetalningsproblem.

Det är viktigt att du säkerställer att du betalar tillbaka lånet inom löptiden för att undvika onödiga kostnader eller eventuella betalningsanmärkningar.

Tips inför att du ska söka lån utan UC

Det är enkelt att ta ett lån idag, du kan göra allting online med mobilen eller datorn. Det finns samtidigt en del saker som kan vara viktigt att tänka på, bland annat för att göra det säkrare för dig att ta ett lån men också för att få lånet snabbare.

Ta endast lån när det behövs

Snabblån är enkla att söka och beviljade. Ofta får man pengarna direkt. Det här gör att det också finns en risk att man lånar på impuls. Innan du ansöker om ett lån är det viktigt att räkna på om du har råd med lånet och om du faktiskt behöver lånet. Ibland kan det vara bättre att spara ihop på egen hand, exempelvis när du inte behöver pengar till något akut.

Viktigt med återbetalning av lånet

Betala tillbaka hela skulden i tid, annars riskerar du att få en skuld hos Kronofogden eller i värsta fall en betalningsanmärkning. Du måste därför säkerställa att du kommer kunna ha råd att betala tillbaka din skuld i enlighet med den löptid du och långivaren kommit överens om.

Så får du lånet snabbare

När du ska ta ett lån vill du såklart undvika onödiga väntetider. Håll därför reda på vilka öppettider långivaren har och sök under dessa, gärna så tidigt som möjligt. När det gäller sms lån och mikrolån kan du ofta få lånet utbetalt samma dag om du gör det.

Det är också viktigt att titta på om långivaren har samma bank som dig, då kan du få en omedelbar insättning när låneföretaget har godkänt ditt lån. Har man inte samma bank gäller bankernas bryttider, så då kan det ta till nästa bankdag innan man får några pengar.

Frågor & svar om lån utan UC

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 9 maj, 2022