Låna till kontantinsats – Jämför lån till kontantinsats


Har du hittat en bostad du vill köpa men har inte råd med kontantinsatsen som banken kräver? Vi kan hjälpa dig att hitta en långivare som kan hjälpa dig att låna till kontantinsatsen.

Bästa kontantinsatslånet 2022

Det bästa kontantinsatslånet hittar du hos Lendo.

Långivare som erbjuder lån till kontantinsats 2022

Sidan innehåller annonser.

Kan man låna till kontantinsats?

Det går absolut att låna till kontantinsatsen, men det är inte nödvändigtvis det optimala. Det kan i vissa fall innebära ett dyrt privatlån, så det är viktigt att du hittar ett bra lån med en förmånlig ränta. Det finns också en del saker du kan göra för att dra ned på kostnaden.

Ett bra alternativ om man inte kan låna pengar av föräldrar för kontantinsats

Ibland kan det hända att man har hittat en bra bostad som man vill köpa, men man har inte hunnit spara ihop till en kontantinsats. Det kan hända att bostadsköpet kom oväntat eller att bostaden är dyrare än vad man först hade räknat med.

Har man en förälder eller en familjemedlem som då kan hjälpa till så är det en god lösning, då slipper du fler kostnader som du får om du lånar pengarna. Det är däremot inte alla som har möjlighet att göra det och då är det smidigt att ta ett lån. Du kan då fortfarande köpa bostaden och behöver inte oroa dig för kontantinsatsen.

Så lånar du pengar till kontantinsatsen

För att låna pengar till kontantinsatsen använder man vanligtvis ett vanligt privatlån. Dessa har inte den låga ränta som ett bolån ofta har, men det går att hålla nere kostnaderna genom att jämföra mellan olika långivare.

1. Beräkna hur mycket du behöver låna

Först måste du räkna på hur mycket du behöver låna. Du får enligt lag låna som mest 85% av bostadens kostnad i form av ett bolån. Resterande 15% är alltså kontantinsatsen, och ofta kan du låna åtminstone 10%. Beroende på långivaren kan du ibland låna mer än så, eventuellt hela kontantinsatsen.

2. Jämför långivares erbjudanden innan du lånar

Det finns gott om långivare som kan hjälpa dig med kontantinsatsen men det är viktigt att vara lite kräsen. Oavsett hur stor kontantinsatsen är så måste du hitta en långivare som har en rimlig ränta och låga avgifter.

Det är framförallt totalkostnaden som är det viktiga, alltså att det hela inte blir allt för dyrt i det stora hela. Samtidigt är det viktigt att du räknar ut vad din ekonomi klarar av så att du vet hur hög månadskostnaden får vara. Om det är på gränsen för vad din ekonomi klarar av så kan det leda till problem längre fram.

3. Välj långivaren med de bästa villkoren

Utöver ränta och avgifter kan det också vara bra att titta på vilka villkor olika låneföretag erbjuder. Fundera på hur länge du vill ha lånet och om det finns något annat du vill ha utöver det vanliga från ditt lån. Många långivare erbjuder idag betalningsfria månader och andra villkor för att göra lånet smidigare och mer förmånligt.

Tillsammans med en rimlig ränta och låga kostnader i allmänhet så blir det enklare att få ett lån till kontantinsatsen som är förmånligt och som passar ens personliga ekonomi.

Är det värt att låna till kontantinsats?

Innan du tar ett lån för en kontantinsats så är det viktigt att fundera på om din ekonomi klarar av det och om det är rätt beslut. Du kanske inte har en förälder eller familjemedlem som kan hjälpa dig med kontantinsatsen, men det kan eventuellt vara en bättre idé att spara ihop pengarna.

Du slipper då kostnaden för lånet och behöver inte heller oroa dig för att hitta en långivare. Du behöver inte heller fundera på om långivaren för ditt bolån är okej med en lånad kontantinsats, vilket en del banker inte accepterar. Det är också något som du måste kontrollera innan du tar ett lån.

Krav för att låna pengar till kontantinsatsen

För att få låna pengar till en kontantinsats finns det flera krav du måste uppfylla. En del krav är mer generella och är något som alla långivare måste ställa på en låntagare. Sedan kan låneföretag ha sina egna krav, dessa kan variera en aning när man jämför mellan olika långivare. Krav som alla låntagare måste uppfylla är bland annat:

  • Du måste vara 18 år.
  • Du måste ha en svensk adress och ett personnummer.
  • Du måste vara fri från skulder hos Kronofogden.

Inkomstkrav för ett lån till kontantinsats

När du ska ta ett bolån och även för ett lån till kontantinsatsen kommer det troligtvis att finnas ett inkomstkrav. Du måste dels klara av att betala av bolånet men sedan också det andra lånet. Det här är något som banker och låneföretag kommer att titta på och du kommer därför antagligen att behöva en stabil inkomst.

Mycket beror på hur billig eller dyr din bostad är. Om det är en väldigt billig bostad kan du komma undan med ett lite lägre inkomstkrav, men någon form av inkomst kommer troligen att krävas ändå.

Kan bli svårare med betalningsanmärkningar

Om du har betalningsanmärkningar så kan det här påverka dina möjligheter att få ett lån överhuvudtaget. Risken är att det här kommer att påverka dina möjligheter att få ett bolån. Ett privatlån går däremot bra att söka även med anmärkningar, men det är bara vissa långivare som godkänner att man har anmärkningar.

Jämför alltid mellan olika låneföretag och om du har betalningsanmärkningar bör du välja en som anger att man godkänner låntagare med anmärkningar.

Låna pengar till kontantinsatsen med en medlåntagare

Om du vill låna till kontantinsatsen men räntan är för hög så kan du testa att låna tillsammans med någon. Det här gör det säkrare att låna pengar och samtidigt kan du ofta sänka din ränta på så vis, eftersom det blir säkrare för långivaren att godkänna lånet.

Banken måste som sagt godkänna att du både tar ett bolån och ett vanligt lån för kontantinsatsen. Om du har en medlåntagare har du en mycket bättre chans att få det här godkännandet. Det finns alltså flera bra fördelar med att söka lånet tillsammans med någon annan.

De olika bankernas villkor kring att låna pengar till kontantinsats

SBAB

Hos SBAB får du låna upp till 10% av bostadens kostnad för kontantinsatsen. Du måste därför kunna täcka 5% av kostnaden på egen hand, men man kan hjälpa dig med resten. Det här är det vanliga och är det som många seriösa långivare kräver när man ska låna pengar till en kontantinsats.

Swedbank

Swedbank poängterar på sin sida att du kan låna till handpenning från deras bank, men däremot inte till kontantinsatsen. Handpenningen är vanligtvis 10% och betalas direkt vid kontraktskrivningen till säljaren. Det här kan du låna till hos Swedbank, men däremot inte själva kontantinsatsen som vanligtvis ligger på 15%.

Nordea

Nordea erbjuder både handpenningslån och överbryggningslån. Har du redan idag en bostad som ska säljas, och därför kanske inte har kontantinsatsen redo när du köper bostaden, kan Nordea alltså hjälpa dig. Med den här banken måste du alltså kontakta Nordea och prata med en av deras rådgivare om din situation.

SEB

SEB har inte mycket information om kontantinsatser men en av deras rådgivare anger själv på sidan att man endast erbjuder själva bolånet. Det är med andra ord inte troligt att du får låna till kontantinsatsen hos SEB.

Handelsbanken

Handelsbanken har ingen uttrycklig information om huruvida man godkänner ett lån för kontantinsatsen, bara för handpenning. Det finns en viss risk att den här typen av lån nekas, men samtidigt så erbjuder Handelsbanken vanliga privatlån som du kan använda hur du vill. Du får därför helt enkelt kontakta Handelsbanken och fråga, då kan man gå igenom ditt ärende och bostaden du vill köpa och ta ett beslut.

Länsförsäkringar

Länsförsäkringar erbjuder handpenningslån och överbryggningslån. Handpenning täcker 10% av bostadens kostnad och innebär att du måste kunna täcka 5% på egen hand. Överbryggningslånet är aktuellt om du har en bostad som ska säljas, då kan du låna till kontantinsatsen och sedan betalar du tillbaka hela lånet när din gamla bostad är såld.

Frågor & svar om kontantinsatslån

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 3 oktober, 2022